Οι Kόσμοι του Kay

Φιόναβαρ

Η Φιόναβαρ, ο πρώτος των κόσμων, ήταν και ο πρώτος κόσμος τον οποίο δημιούργησε ο Guy Gavriel Kay.

Ταξιδεύοντας κανείς στη Φιόναβαρ, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι, προφανώς, η Μέση Γη, κάτι καθόλου τυχαίο. Ο μνημειώδης κόσμος του J.R.R.Tolkien όντως χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τη Φιόναβαρ, όχι όμως από την οπτική ενός απλού λάτρη του έργου του Καθηγητή. Ο Guy Gavriel Kay συνεργάστηκε με το γιο του, Christopher Tolkien, στην αρχειοθέτηση, μελέτη και επιμέλεια των γραπτών του μεγάλου συγγραφέα,που δεν είχαν εκδοθεί μέχρι το θάνατό του. Πρώτος, και ίσως βασικότερος, καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν το εμβληματικό Σιλμαρίλλιον. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η Φιόναβαρ απηχεί όντως τη Μέση Γη, τον πρώτο ουσιαστικά φανταστικό κόσμο του σύγχρονου fantasy, όμως από τη σκοπιά του Μελετητή. Και μπορεί κανείς πράγματι να εντοπίσει πολλές άμεσες αναφορές του πρώτου στο δεύτερο, όμως το έργο του Kay δεν είναι στείρα αντιγραφή. Η Φιόναβαρ αποκτά τη δική της γοητεία, ιστορία, μυθολογία και, τελικά, το δικό της χαρακτήρα, πολύ διακριτό από αυτόν της Μέσης Γης.

Ο χάρτης της Φιόναβαρ απεικονίζει τη βορειοδυτική πλευρά και τις δυτικές ακτές της να βρέχονται από ωκεανούς, πέρα από τους οποίους υπάρχουν τα τελευταία καταφύγια των ξωτικών Λιός Άλφαρ. Ανατολικά υπάρχουν τα μεγάλα βουνά, όπου ζουν οι νάνοι που έχουν ιδρύσει τα βασίλειά τους στα υπόγεια των δίδυμων κορυφών Μπάριν Ταλ και Μπάριν Λεκ.

Στα βόρεια κυριαρχεί η τρομακτικήοροσειρά της Σταρκάδης με το βουνό Ραγκάτ, το φοβερότερο όλων των βουνών, όπου ο Ξηλωτής Ράγκοθ Μάουγκριμ μένει παγιδευμένος. Στους πρόποδές της βρίσκεται η Ντάνιλοθ, η χώρα της σκιάς, η οποία με τη σειρά της έχει στα νότιά της τις τεράστιες δασικές εκτάσεις του Πεντάραν. Στο κέντρο της χώρας δεσπόζει το λαμπρό βασίλειο της Μπρενίν και ακόμα πιο νότια η εξωτική γη της Καθάς, της Χώρας των Κήπων. Μακριά στην ανατολή, πέρα από τις οροσειρές, βρίσκεται η μεγάλη πεδιάδα του Εριντού, με τους περήφανους καβαλάρηδές της.

Η Φιόναβαρ, πέρα από τις σαφείς τολκινικές επιρροές, φαίνεται να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρύτερη σκανδιναβική και αγγλοσαξονική μυθολογία, τόσο όσον αφορά το χώρο όσο και τα γεγονότα. Για παράδειγμα, το Δέντρο του Καλοκαιριού, πέρα από τοποθεσία, είναι και μια ευθεία αναφορά στο Ίγκντρασιλ, το Δέντρο του Κόσμου των σκανδιναβικών μύθων. Επίσης, ο Αιώνος Χειμώνας που πλήττει τη Φιόναβαρ στην Περιπλανώμενη Φλόγα βρίσκει και αυτός την πηγή έμπνευσής του στην ποιητική Έντα των Βίκινγκς και στο μύθο του Ράγκναροκ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.