Βιβλιογραφία

Οι Λέοντες του Αλ Ρασάν

Ο Κay δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την Ιστορία και το ενδιαφέρον του να δημιουργεί κόσμους, όπου οι σκιές της μαγείας μπλέκονται με τις φωτιές του ιστορικού παρελθόντος. Με το Οι Λέοντες του Αλ Ρασάν (σαφώς σκοτεινότερο σε ύφος και τόνο), με πρώτη έκδοση το 1995, ο Kay θεμελιώνει τον κόσμο, τις θρησκείες και τις θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της μακράς και παραγωγικής καριέρας του.

Ο κόσμος του Τζαντ, όπως ονομάστηκε από την κυρίαρχη θρησκεία που λατρεύουν οι περισσότεροι κάτοικοί του, ξεκινά εστιάζοντας στη γη του Αλ Ρασάν, που απηχεί τον ευρωπαϊκό νότο -και συγκεκριμένα τη μεσαιωνική, διαιρεμένη μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών Ισπανία- και τους πολέμους της εποχής της Ανακατάκτησης (Reconquista).

Στα επόμενα βιβλία του, ο Kay ερευνά αυτόν τον κόσμο σε βάθος, από την Ανατολή και τη λαμπρή Σαραντινή Αυτοκρατορία (που αντικαθρεφτίζει προφανώς το ξακουστό Βυζάντιο) μέχρι το μακρινό Βορρά και τους τρομερούς πολεμιστές Έρλινγκ.

Μέσα σε αυτή την εμβληματική επική ιστορία, οι σπίθες του θρησκευτικού πολέμου φαντάζουν ακόμα πιο ζωντανές, η κατανόηση του Kay για τις υλικές και ηθικές συνθήκες που σπρώχνουν τους ανθρώπους στα άκρα πιο βαθιά και η ίδια του η γραφή πιο περίπλοκη. Όμως, διατηρεί πάντα τη ζωντάνια και τη σπιρτάδα της, η οποία μαγνητίζει τον αναγνώστη και τον κάνει να ερωτεύεται το έργο του.

Oι λάτρεις της ισπανικής (και όχι μόνο) Ιστορίας ίσως αναγνωρίσουν στη φιγούρα του Ροντρίγκο Μπελμόντε το πρόσωπο του θρυλικού El Cid. Ομοίως, χαρακτηριστικά ιστορικών μορφών διακρίνονται και σε άλλα πρόσωπα της γεμάτης δράσης ιστορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.