Οι Kόσμοι του Kay

Tζαντ

Όπως όλοι οι κόσμοι του Guy Gavriel Kay (με εξαίρεση τον Πρώτο των Κόσμων, τη Φιόναβαρ), ο κόσμος του Τζαντ διατηρεί τα δύο του φεγγάρια και, αν και είναι ο μεγαλύτερος κι έχει παρουσιαστεί πιο διεξοδικά από όλους, δεν έχει ένα γενικό όνομα. Σε αντίθεση βέβαια με τους υπόλοιπους, είναι γνωστός με το όνομα όχι κάποιας περιοχής, αλλά με αυτό της μεγαλύτερης θρησκείας του, της λατρείας του Τζαντ, δηλαδή του θεού Ήλιου.

Ο κόσμος του Τζαντ, λοιπόν, απηχεί την Ευρώπη σε διάφορες περιόδους της μεσαιωνικής/ αναγεννησιακής ιστορίας της. Στο δυτικό του άκρο βρίσκεται η Εσπεράνα (Ισπανία) και το ασαρίτικο χαλιφάτο του Αλ Ρασάν, ενώ στα ανατολικά του υπήρχε αρχικά το Σαράντιο, μετά όμως έρχεται να το αντικαστήσει το ίδιο το χαλιφάτο της Ασαρίας, το οποίο είναι εγκλωβισμένο σε έναν ατέρμονο πόλεμο με τον ηγεμόνα της Μοσκάβης στα βόρεια σύνορά του, το ισχυρότερο κράτος που πιστεύει στο θεό Ήλιο. Ο ίδιος ο Ήλιος δύει στη χώρα των Ανγκλσίν και των γειτόνων τους, των Έρλινγκ, των διάσημων θαλασσοπόρων επιδρομέων που πλέοντας στα καράβια με τις δρακόμορφες πλώρες είναι ξακουστοί για τη δύναμή τους σε όλον τον κόσμο.

Το Τζαντ αποτελεί έναν πολύπλοκο κόσμο, με κάθε βιβλίο να αντιστοιχεί σε μια διαφορετική στιγμή της ιστορίας του. Τα γεγονότα του ενός μεταφέρονται ως ιστορία και φήμες στο άλλο, συνδέοντας τα και αυξάνοντας το βάρος της πλοκής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.