Βιβλιογραφία

Το Σαραντινό Ψηφιδωτό

Η συγκλονιστική διλογία Το Σαραντινό Ψηφιδωτό, η οποία περιλαμβάνει τα Προς το Σαράντιον (αρχική έκδοση το 1998) και Ο Κύριος των Αυτοκρατόρων (αρχική έκδοση το 2000), αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του κόσμου του Τζαντ. Εδώ ο μεγάλος Καναδός συγγραφέας εμβαθύνει στη βασική θρησκεία του κόσμου αυτού, τη λατρεία δηλαδή του μεγάλου θεού ήλιου Τζαντ, που έστειλε το γιο του να θυσιαστεί για τις αμαρτίες του κόσμου.

Το Σαραντινό Ψηφιδωτό, τοποθετημένο αιώνες πριν από την πτώση του Σαράντιου, μας δίνει μια αυτοκρατορία στην ακμή της, στην οποία όμως ενυπάρχει η σκιά της καταστροφής της. Βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στη βασιλεία του Ιουστινιανού (που εδώ κρύβεται αριστοτεχνικά πίσω από τη μάσκα του Βαλέριου Β’) και της Θεοδώρας (της οποίας το πρόσωπο πολύ εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει κανείς στην αυτοκράτειρα Αλιξάνα), βλέπουμε τη σαραντινή / βυζαντινή αυλή στο απόγειό της, μέσα από ολοζώντανους, πολυδιάστατους χαρακτήρες, που καθένας έχει τα δικά του κίνητρα και σχέδια.

Όλοι μαζί αποτελούν τις ψηφίδες ενός αριστοτεχνικού λογοτεχνικού ψηφιδωτού, όπως αναφέρουν και οι κριτικές: «ευφυές και πολυδιάστατο… ένα έπος που θα σας καθηλώσει» (Publisher’s Weekly) και «μια αριστοτεχνική ρομαντική περιπέτεια» (Interzone, UK).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.